Att välja mindset

Posted in Entreprenörskap
on 2018/07/23

Hej vänner!

Hur mår ni idag? Hos mig borta i Portugal är det soligt och jag mår bra. Efter fyra nätter i Lissabon har jag nu kommit till min andra anhalt på detta äventyret, den lilla orten Peniche norr om Portugal. På min 100-mål lista står det med att lära sig att surfa och well, nu är det dags! Imorgon har jag min första lektion och innan dess väntar pizzakväll som hostel arrangerar. Mysigt!

När jag kom till busstationen idag för att åka vidare till Peniche var det prick 100 grader i luften och prick 100 människor i biljettkön före mig och prick 10 minuter till att min skulle gå. Sannolikheten var noll att jag skulle hinna med min buss och där och då blev jag irriterad. Lökig som få och med en kö som inte rörde sig en millimeter hade jag två val. Antagligen så kunde jag välja att fortsätta med min irritation eller så kunde jag välja att se det positivt.

Varje dag så tänker vi 60 000 tankar och varje dag ställs vi inför en mängd olika situationer och människor. Varenda en av dessa situationer kan man välja att antagligen se positivt eller negativt på. Blev du provocerad nu? Det är klart som fan att man ska bli lack när människor tränger sig. Eller när ens favoritgodis är slut. Eller när ens servitris har en dålig dag. Nähä – det behöver man inte alls bli, säger jag.

För det är faktiskt ditt egna val och ditt egna ansvar för hur du reagerar på omständigheterna kring dig. Tro mig, jag har med lackat när saker går emot mig, jag gör det fortfarande. Skillnaden på då och nu är att jag vet att det är upp till mig om jag vill låta detta förstöra min dag eller om jag vill fortsätta med mitt goda humör. Att komma till denna insikten och att sen följa upp det med ett förändrat beteende och tankesätt är inte en piece of cake, men det är värt det alla dagar i veckan.

Vad skulle det innebära för dig om du istället för att irritera dig på att någon trängde sig för dig tänkte tanken att hen förmodligen hade mera bråttom än dig? Om hen inte kanske helt enkelt inte såg att du stod där? Eller ser det som en chans att testa nytt godis när det favoritgodis är slut? Få en ny favoritsmak? Eller visa förståelse för servitrisen och inse att det inte är något personligt?

När man inse att saker och ting inte handlar om en själv utan om den andra person så slutar man också ta saker och ting personligt.

När jag kände irritationen komma krypande så tändes en varningslampa och jag började istället att tänka på allt det positiva som det kunde föra med sig att jag missade min buss och fick ta den en timme senare istället. Nu skulle jag ju hinna äta lunch innan jag åkte och sen slapp jag komma förtidigt till inchecket på nästa hostel. Med facit i hand hann jag även ha ett trevligt samtal med två tjejer som också var ute och reste.

Nästa gång något går emot dig, vilket mind-set väljer du?

Leave a Reply

You may also like