Pension vid 40

Posted in Entreprenörskap
on 2018/06/02

Jag vaknar till solen och ger mig fem minuter innan jag tar upp mobilen. Hur mår jag, hur känns kroppen? Vad drömde jag inatt och hur vill jag att min dag ska utspela sig? Jag sträcker på mig. Allt är bra. Jag går ut i solen med yogamattan och min skrivbok, tar med mig en skål yoghurt ut. Himlen är klarblå och när mina fötter möter gräset knastrar det, nästan sticks. Jag sätter mig i lotusställning och andas innan jag sätter pennan mot pappret och låter mina tankar och känslor formuleras till ord. Mina axlar sjunker i takt med att pappret fylls.

Denna dagen ska jag till ägna mig själv och åt det som får mig att må bra. En god frukost. Läsning. Yoga och meditation. Kaffe. Kompishäng. Andas och njuta.

Det är den andre juni idag och början på en ny månad. Jag har vissa ritualer som jag gör vid varje månadsskifte, rutiner som gör att jag känner mig samlad och förbered och liksom redo att kicka igång och nå mina mål.

Jag är intresserad av privatekonomi och sparande och är ganska petig på vad jag vill lägga mina pengar på. Att arbeta innebär att man erbjuder sin väldigt begränsade tid mot pengar och då vill inte jag att pengarna jag tjänar ska slösas på skräp. Att ha koll på hur förra månadens ekonomi såg ut ger mig ett lugn och kring detta har jag tre rutiner:

1. Spara och investera. Detta innebär att den 28de varje månad dras x % av min lön och placeras på fonder. Detta sker automatiskt och inget jag behöver lägga en sekund på.

2. Tracka avkastning

Hur har fondernas utveckling sett ut över månaden? Vad ligger avkastningen? Bör jag förändra något? Detta gör att jag har total koll på hur mina pengar utvecklas.

3. Sammanfatta utgifter och inkomster. 

Jag för en digital kassabok där jag antecknar varenda utgift jag har och varenda krona som kommer in på mitt konto. Detta kan tyckas vara extremt men ger mig koll på mitt kassaflöde. När man vet hur det ser ut svart på vitt är det lätt att sätta mål för en själv när man ser var man kan spara in på utgifterna.

Ett av mina mål är att kunna gå i pension när jag är 40 år gammal och för det krävs planering och struktur och att ha börjat planera för detta redan vid 20 års ålder kommer definitivt att ge mig ett försprång. Vilka rutiner har du kring din ekonomi? 

 

Leave a Reply

You may also like