Snäll mot sig själv – hur gör man egentligen?

Posted in Entreprenörskap, Inspiration
on 2018/11/21

Den senaste tiden har jag tänkt på man egentligen gör för att vara snäll mot sig själv. Vi har fullbokade kalendrar, vi har åtagande, vi har krav om att vi ska vara si och så. Däremellan ska man prioritera sig själv men man vill absolut inte verka självisk. Hur sjutton ska man samtidigt klara av konsten att vara snäll mot sig själv?

Snäll mot sig själv

17 år gammal och världens bästa prestationsprinsessa – men inte det minsta snäll mot mig själv.

Prestationsprinsessan

Jag har alltid identifierat mig som duktig och som en prestationsprinsessa. Detta gav mig en ätstörning och problem med panikångest när jag inte var äldre än sexton år. Det finns inte en chans i världen att man klarar av att ta hand om sig själv när man är fullt upptagen med att försöka passa in och höra till.

Lösningen? Ge upp. Om du är som jag var tänker du förmodligen att aldrig i livet, att ge upp vore att misslyckas. Det är det som är poängen. Ge upp och inse att världen inte kommer att gå under för att du för en stund slutar prestera. Älska dig själv genom att sluta värdera dig själv genom din prestation. Du duger, kompis och det är dags att du börjar att vara snäll mot dig själv.

Att vara snäll mot sig själv

Om man endast identifierar sig med förmåga att prestera så behöver man jobba på sin självkänsla. Genom att göra detta så inser man att man duger precis som man är, oavsett om man tar sovmorgon till 12 eller äter chokladbollar till frukost. En sak som är lätt att börja med är att planera in varje dag att göra en sak bara för dig själv. När min vän tipsade mig om detta vara jag fortfarande i prestationstänket och kom inte på en enda sak som jag tyckte var kul att göra. Den kvällen gick jag sen ut och dansade i regnet, bara för att jag njöt av det.

Läs mer: Prestation utan självkänsla

Älskar du dig själv?

Jag älskar mig själv för att jag är modig och för att jag är en bra lyssnare och för en massa andra olika anledningar. I min rosa anteckningsbok har jag skrivit ner hundra saker som jag älskar med mig själv och jag rekommenderar dig att göra detsamma. Genom att läsa dessa dagligen skapas det en så kallad compound-effect som kommer mångdubbla kraften i övningen.

Utmaning

När mörkret faller så behöver jag mera sömn. Därför låter jag mig själv ta sovmorgon när jag behöver det och så var fallet idag. Det är min snälla handling mot mig själv för dagen. Vilken handling blir din?

Leave a Reply

You may also like