VAD ÄR EN ENTREPRENÖR?

Posted in Entreprenörskap
on 2017/07/21

Vad är en entreprenör?

Ordet entreprenör hörde jag ungefär för första gången när jag gick i nionde klass, alltså för fyra år sedan. Bilden som dök upp i mitt huvud då var bilden av en man i kostym som startar en massa bolag, tjänar en massa pengar och bestämmer över en massa människor. En bild som var ganska långt ifrån mitt utgångsläge alltså.

Efter att ha pluggat ekonomi på gymnasiet, drivit två UF-företag, deltagit på UngDrive och Emax och läst mängder med böcker och artiklar inom ämnet kan jag säga att såhär fyra år efter jag fick höra om ordet entreprenörskap så dyker en helt annan bild än den ursprungliga upp i mitt huvud. Entreprenörskap har gått från att vara något ouppnåeligt, till något som faktiskt händer här och nu, hela tiden runt om kring mig och i mitt huvud. Ganska häftigt va?

Entreprenörskap kan definieras som “förmågan att identifiera möjligheter och skapa resurser för att ta tillvara på dess möjligheter”. Entreprenörskapet får någonting att byta riktning. Nya infallsvinklar skapas och hittas.

Ett mindset

Låt mig förklara. Man kan se på entreprenörskap på två olika vis. Man kan välja att se det som jag beskrev det längre upp – en gubbe som startar företag, bestämmer och tjänar pengar – eller så kan man välja att se på entreprenörskap som ett mindset. Genom att skifta fokus till att se det som ett mindset så kan man göra det mycket mer greppbart och få fram saker som man kan applicera på sitt liv här och nu. Två exempel:

Man kan gå från att vara en som gnäller men inte gör någonting åt saken, till att bli den som kommer på en lösning och genomför den. En entreprenör ser lösningarna istället för att fokusera på problemet.

Man försöker hela tiden att se saker från den ljusa sidan. Du ska på fest där du inte känner en enda person och dina kompisar drar sig ur i sista sekunden. Du kan välja att stanna hemma eller så kan du välja att dra på festen och fokusera på att lära känna så många nya människor som möjligt. Vem vet vad de kan bidra med till ditt liv? Ta varje möjlighet som dyker upp.

Ett tillfälle när jag tog en otroligt möjlighet – möjligheten att vara coach på Emax.

Att vara en intraprenör

Måste man starta företag och driva 1000 olika projekt för att få kallas sig för entreprenör då? Även om många entreprenörer väljer att starta egna bolag och projekt så betyder det inte att man inte kan vara entreprenöriell om man har en fast anställning. Då kan man kalla sig för intraprenör och då skapar man värde i bolaget man arbetar för istället för att skapa värde med sitt egna bolag.

Bli en entreprenör

Nu när vi har fått reda på att entreprenörskap är att mindset, att allt sitter i ens hjärna har du även makten att förvalta det och göra entreprenörskapet till DIN egna grej. Låter det jobbigt att vara en entreprenör? Jag ska inte ljuga och säga att det är en dans på rosor. Det är läskigt och skrämmande och ibland kommer du önska att du inte var entreprenöriell överhuvudtaget. Tro mig, jag har varit där. Som när jag tackade ja till att föreläsa inför alla niondeklassare på en skola, trots att jag har varit gråtit och haft panik inför varje muntlig presentation så länge jag kan minnas. Då önskade jag att allt mitt driv skulle ha försvunnit och jag hade tackat nej. Det hade ju varit bekvämt och enkelt, eller hur?

Sanningen är att det kommer att vara obehagligt och läskigt men det är DÅ du växer, det är då magin händer. All utveckling, alla möten och alla möjligheter du kommer att stöta på gör det värt det. Det är dags att öppna ögonen. Omfamna världen. Börja identifiera möjligheterna. Börja pressa dig själv. Börja sätta mål. Börja planera för din framgång. Livet väntar på dig. Men – hur gör man det i praktiken då? Ta det lugnt, du kommer att hitta allt du behöver veta precis här, på IdaSchultz.se. Until then – börja fundera på hur du ska utnyttja entreprenörskapet i ditt liv. Vilken förändring kan du göra för att bli lite mer entreprenöriell? Är det något vana du borde börja eller sluta med? Ta ditt första steg mot att nå dina drömmar.

Klara.

Färdiga.

Gå!

Leave a Reply

You may also like