Utmana din comfort-zone och väx som person!

Posted in Entreprenörskap, Inspiration
on 2017/07/25

När du nu står på randen till att förändra ditt liv, fullt och komplett, så kommer du att bli rädd. Du kommer att bli livrädd, vettskrämd och du kommer att vilja backa och dra täcket över dig. Du kommer att vara tvungen att pusha dig själv och du kommer vara tvungen att utforska din comfort-zone. Våga utmana din comfort-zone och väx som person!

Vad innebär begreppet comfort-zone?

Om vi översätter orden rätt och slätt så blir det bekvämlighetszonen. Din comfort-zone är där du är helt och hållet bekväm. För mig är det när jag äter frukost med min familj, när jag är på gymmet, på volleybollplanen och när jag umgås med mina vänner. För dig kanske det är när du är i skolan och har stenkoll på vad läraren frågar efter. Kanske är det när du står i provhytten och ska avgöra vilket plagg som är snyggt eller som ska ratas. Kanske är det när du går på arbetsintervju eller skriver ihop det där blogginlägget som du vet kommer väcka reaktioner och åsikter.

Comfort-zonen är individuell

Varje individ har sin alldeles egna comfort-zone och denna grundas på tidigare upplevelser. Ni vet den personen i klassen som inte hade några problem som helst att ställa sig inför alla klasskamrater och hålla en improviserad presentation om valfritt ämne och som riktigt verkade njuta av att stå där? Kanske var ni den där personen själv? Och sen har vi den där personen som blev generad och obekväm bara av att säga sitt namn.  Att prata inför klassen ingick i den första personens comfort-zone men definitivt inte i den andras.

Utmana din comfort-zone i utvecklingszonen

Utanför comfort-zonen ligger utvecklingszonen och det är här som det börjar känns jobbigt. Det börjar kännas obekvämt och din puls kanske ökar. Du blir kanske generad och händerna börjar skaka men du känner ändå att du kanske, men bara kanske kan fixa det. Det är här magin händer. Det är när det känns läskigt och jobbigt som du växer och utvecklas. Se på det som träningsvärk. Du utsätter din comfort-muskel för belastning och det kommer att kännas jobbigt och tungt. Du får träningsvärk men sen nästa gång, när du utsätts för en liknande situation så märker du att muskeln har växt. Det känns kanske fortfarande jobbigt, men inte fullt lika tufft. Genom att utmana din comfort-zone så växer du som person.

Läs mer: Målsättningar

Panikzonen

Bra. I utveckling-zonen så utvecklas du massor. Men nu får du inte sluta att pusha dig själv. Om du sätter ett mål att bänkpressa 50 kilo så slutar du väl inte att lägga på mer vikt bara för att du har nått 50 kilo? Nej du sätter ett nytt mål. Och sen ett nytt till. Och sen ytterligare ett nytt. Ibland kanske du kör på för hårt och då finns det en zon till. Vi har comfort-zonen längst in, därefter har vi utvecklings-zonen där magin händer och sen så har vi panikzonen längst ut. Sålänge du fortsätter att utmana din comfort-zone så kommer du att utvecklas. I panikzonen uppstår det trauman som gör att du aldrig någonsin kommer att utsätta dig för situationen igen.

Comfort-zone

Genom att utmana din comfort-zone så växer du som människa.

Att pusha sig själv

När du nu börjar att utvecklas inom  entreprenörskap så kommer du att vara tvungen att pusha dig själv utanför din comfort-zone. Du kommer att behöva utsätta sig för läskiga saker och med den här kunskapen om zonerna i bakhuvudet så kommer du att märka var dina gränser går. Våga pusha dig själv, våga låta det kännas. Jag garanterar dig att dina comfort-muskler kommer att växa.

Jag har en dröm om att föreläsa och efter sisådär fem år av muntliga presentationer i skolan så har jag nu börjat vänja mig att prata inför folk. Min comfort-muskel har växt och nu börjar det nästan att känns till och med kul att prata inför en publik.

Nåja, att prata inför 10 personer känns iallafall kul men när vi börjar komma upp i 20, 30, 40 personer då, då känns det inte lika kul. Vid 10 personer befinner jag mig i min comfort-zone. Vid 20, 30, 40 är jag i min utveckling-zon och jag tror nog att min utvecklingszon sträcker sig upptill 100 personer. 100 personer hade jag nog klarat av, iallafall en kort stund och om jag fick förbereda mig ordentligt. Därefter är det panikzonen rakt igenom. Att hålla en föreläsning på 45 minuter inför 100 personer är panikzonen för mig. Där känns det inte kul för fem öre, där utvecklas jag inte utan där blir det ett trauma. Men att gå upp och svara på ett par frågor på scen inför 100 personer känns helt okej, nästan kul men ändå utvecklande.

Läs mer: Växa genom att resa ensam

Var går era gränser?

Som tidigare nämnt så börjar varje individs olika zoner på olika ställen. Det vissa tycker är en piece of cake tycker andra är ett stort no-no och vice versa. Idag skulle jag vilja bjuda in dig till att ta en stund och reflektera över var dina egna gränser går.

Var befinner sig din comfort-zon?

Vilka situationer stöter du på i vardagen där du hade kunnat ta steget in i utvecklingszonen men kanske backar?

Vilken strategi ska du sätta upp för att lyckas pusha dig själv även fast det känns läskigt?

När var du senast i utvecklingszonen och har du någonsin upplevt panikzonen?

Vad kommer att bli ditt nästa steg för att utöka din comfort-zone?

Reflektera och fundera och när du sen få en chans att ta steget in till utvecklingszonen så vet du exakt vad du ska göra. Jag tror på dig. You got this!

Leave a Reply

You may also like