Hur man når målen: Fokusera på systemet!

Posted in Mål
on 2017/08/06
Fokusera på systemet istället för målet

Hur man når målen

I förra veckan kom jag över en artikel som jag tror, faktiskt kommer att förändra mitt liv och förhoppningsvis ditt med. I hela mitt liv har jag älskat att sätta upp mål och dra igång projekt. Det är bara det att jag har varit hopplöst dålig på att fullfölja och på att nå dessa målen. Denna artikel, skriven av James Clear som är en amerikansk författare och fotograf, gav mig ett helt nytt perspektiv på hur man når målen som sätter fingret på precis det jag har missat.

Hur man når målen

Från början

Att sätta ett mål är relativt simpelt. Man vet vad man vill uppnå, kanske är det att bänka 50 kilo eller att skriva A på historieprovet. Bra – då har vi koll på det. Att veta hur man når målen är desto svårare. Tiden går, din motivation sjunker och du förstår inte varför du inte bänkar 50 kilo eller inte har skrivit ett A än. Du har inte ens kommit närmre.

Problemet är att du, precis som jag tidigare har gjort, har fokuserat på målet – och inte på systemet som ska ta dig dit. Skillnaden på ett mål och ett system är att målet är det du vill uppnå, till exempel att skriva ett A, och systemet är det du gör varje dag för att ta dig närmre. Vad tror du skulle hända om du fokuserade på att skapa en hållbar strategi som dag för dag, vecka för vecka tar ta dig närmre ditt mål? Om du la ner ansträngningen varje dag som krävs för att du ska nå dit du vill? Jag tror att det hade förändrat ditt liv. Det är svaret på frågan om hur man når målen

Jag tror, fullt och fast, att det är det som kommer att göra hela skillnaden. Det är när man lägger ner tiden på systemet som vanan skapas och det är den processen, det man gör varje dag som kommer att leda till att man når sina mål.

I praktiken

Fina ord och en vettig teori kommer man inte långt med. Vad kan du, som en aspirerande entreprenör, göra för att omsätta dessa orden i praktiken?

Du bör först komma underfund med vad du har för mål. Om jag använder mig själv som exempel. Jag skapade den här hemsidan med syfte att inspirera kring entreprenörskap, personlig utveckling och feminism. Detta gör jag genom att publicera artiklar inom tidigare nämnda ämnen. För att jag ska uppnå mitt syfte så insåg jag efter att ha läst James Clears artikel att jag behöver fokusera på mitt system.

Läs mer: Mål hösten 2018

Hur gör man?

Mitt system blir att publicera två artiklar i veckan – en på söndag och en på onsdagar. That is it. Om jag håller mig till mitt system, vecka efter vecka, så kommer jag slutligen att ha en stabil grund att stå på. Min plattform kommer att innehålla bra artiklar med relevant information. När jag sen väljer att fokusera på att sprida min hemsida så kommer jag att sätta upp ett konkret mål och sen utveckla ett system för att nå det målet. Är du med?

Har du kommit fram till ett mål än? Bra. Nu utmanar jag dig till att fundera på vad du kan göra varje vecka, varje dag för att ta dig närmre det mål.

Välj ut en sak. Nu bestämmer du när du ska göra den saken och hur ofta. Planera in den som du planerar in vilket annat möte som helst, vilken annan sak som helst. Nu är din stora utmaning att hålla sig till planen. Bryt ner uppgiften om den känns överväldigande. Genomför. Klappa dig på axeln. Du är nu ett steg närmre ditt mål. Bra jobbat! We got this.

Leave a Reply

You may also like