Aldrig ensam – en show som räddar liv

Posted in Entreprenörskap
on 2019/02/07

När jag är tolv år gammal börjar min dagbok att fyllas av bantingsstrategier och kostdagbok. Jag är tolv år när det inte längre är dagdrömmar och kompisar och funderingar kring pojkar som står i fokus, utan  hur mycket jag hatar min kropp.

När jag är sexton år gammal har jag precis firat kanelbullens dag med en vän. Jag hetsäter bulle efter bulle. Allt för att visa att jag inte alls det är sjuk. Därefter ger jag mig ut på en löprunda i ett frenetiskt tempo som slutar med att jag kör fingrarna i halsen. Jag får min första panikångestattack. 

Aldrig ensam - en show som räddar liv.

När jag skålar in mitt tjugoförste levnadsår gör jag det med glädje och ett sug efter semlorna som jag har önskat mig till efterrätt. Jag gör det med tacksamhet över min familj som älskar mig trots att ätstörningen gav dem en otrevlig, osäker dotter och syster som befann sig på ständig flykt från kalorierna. Jag skålar, fylld av kärlek till mig själv. Det blir bättre. 

Springa en mil eller spy. När man ligger på badrumsgolvet och något går itu inuti en. Tårarna som aldrig har något slut. Självhatet som är oändligt. Dagboksanteckningar

I tisdags gick jag och Johan på Aldrig ensam – en show som räddar liv. Sång blandades med berättelser från Charlies liv. Berättelser om att tappa bort sig själv i en jakt på något annat, om att dölja sin ångest med piller och alkohol. Om att, trots alla odds, vakna ur koman.

Kring psykisk ohälsa finns det så mycket tabun. Att visa att man är svag, att man inte lever något insta-perfect liv, att visa att man är människa är de största sveket mot perfektionismen man kan begå. Men tystnaden kring psykisk ohälsa kostar liv. 

Fyra människor varje dag, i Sverige, begår självmord. Det är fyra människoliv som inte finns längre, det är fyra familjer som drabbas av en otrolig sorg. Därför måste både du och jag, om så inte för vår egen skull som för vår omgivning, våga prata om det som gör ont på samma sätt som vi pratar om det som känns lätt. 

Jag har varit och är drabbad av psykisk ohälsa. Du som läser är mest trolig drabbad du också, eller så är någon i din familj det. Den psykiska ohälsan finns över allt omkring oss och det är vårt gemensamma ansvar att börja prata. Vi är aldrig ensamma.

Leave a Reply

You may also like