PERSONLIGT LEDARSKAP

Posted in Entreprenörskap
on 2017/07/23
Det är en måndag i oktober. Du har fått för lite sömn, det regnar ute och det första du gör när du kommer till jobbet är att spilla kaffe över din nya blus och det andra du gör att att hamna i en konflikt med en kollega. Nu är det dags att plocka fram ditt personliga ledarskap.

Det är nu det är dags att plocka fram ditt personliga ledarskap, vända ditt mindset från negativt till positivt och se till att göra denna regniga måndagen i november till ditt livs bästa måndag – någonsin. Du har faktiskt  makten till att göra precis det och med kunskap och lite verktyg om personligt ledarskap så kan du göra varje måndag hädanefter till den bästa måndagen någonsin i hela världshistorien. Allt är helt enkelt upp till dig.

Vad är personligt ledarskap?

Att utöva personligt ledarskap innebär att ta makten över sitt liv. Att ta av sig offerkoftan och börja utföra stordåd. Förändra människors liv till det bättre. För att effektivt leda grupper krävs det att man hela tiden har det personliga ledarskapet i bakhuvudet. Börja arbeta med dig själv och ditt ledarskap gentemot andra kommer att förbättras.

Hands-up ni som har lyssnat på Framgångspodden. Alexander Pärleros inleder varje avsnitt med att fråga om gästens morgonrutiner och får ofta till svar något i stil med att “jag börjar min morgon med att sätta intentionen (målet) för min dag, ta en promenad och äta en bra frukost eftersom detta gör att jag får bra med energi och vet vad jag ska fokusera på under dagen.” Det är detta som är personligt ledarskap. Personligt ledarskap är att ge sig själv förutsättningarna för att lyckas genom att planera, sätta mål och reflektera över sig själv, sina tankar och sitt handlande. Personligt ledarskap är det kraftfullaste du kan utöva för att förändra ditt liv och ditt mindset.

Ett exempel är Anton Granlund (Grundare och VD av Global Retail Group som äger alla G-star butiker i Sverige och Norge) som varje år åker på en resa ensam för att sätta upp mål, syfte och intentioner för sin höst. Det är personligt ledarskap.

Att avsluta varje dag med att skriva ned ett par rader om sin dag är personligt ledarskap. Att ge sig själv tillräckligt med sömn, mat och rörelse är personligt ledarskap. Att skapa en morgon-och kvällsrutin som hjälper dig att avsluta och börja varje dag för att du ska må och prestera så bra som möjligt är personligt ledarskap.

Kopplingen till entreprenörskap

Alla framgångsrika entreprenörer utövar självledarskap. Att tro att man blir en framgångsrik entreprenör över en natt, eller att det är något man föds till är fel. Den framgångsrike entreprenören är den som framgångsrikt utövar personligt ledarskap. Inget personligt ledarskap utan entreprenörskap, inget entreprenörskap utan personligt ledarskap. När vi nu har kommit från till hur viktigt det är med personligt ledarskap är det dags att gå i action. Det är dags att lägga grunden till din framtida framgång.

Min bullet journal hjälper mig att utöva personligt ledarskap. Där sätter jag månadsvis-, veckovisa-, och dagliga mål. 

I praktiken

Det låter ju asbra med personligt ledarskap, Ida, men hur gör man då?

Det är nu det roliga börjar. Det är nu det blir jobbigt och det är nu utmaningen börjar. Att skapa vanorna som på lång sikt kommer att lägga grunden för att just du kommer att lyckas. Att skapa nya vanor är alltid en utmaning och det första man behöver fundera på är VARFÖR man vill skapa den här vanan? Vad är målet och vad är syftet? Genom att fundera på vad målet och syftet är får man en tydlig bild av varför man gör detta och en bild man kan plocka fram när motivationen tryter.

Det sägs att det tar 21 dagar att skapa en vana. Låt idag vara första dagen som du gör det som om 21 dagar kommer att vara vana för dig. Börja nu, inte imorgon. Här kommer fem exempel på saker som du kan göra varje dag som kommer att utveckla dig och sitt självledarskap. Börja med 2-3 av dem, och var konsekvent. Tänk igenom syfte och mål innan du börjar. Ta en dag i taget och snart kommer du inte tänka på att du gör det. 21 dagar är ingenting men kommer att förändra så mycket. Valet är ditt – väljer du framgång eller väljer du att fortsätta som vanligt?

Fem vanor för att börja utöva självledarskap.
  1. Börja varje dag med att sätta mål för dagen. Vad vill du uppnå idag? Vad är det du vill få gjort? Fundera och hålla dig till planen.
  2. Avsluta dagen med reflektion. Leta upp ett block och en penna och skriv ner 3 rader om dagen som har gått. Höjdpunkter och förbättringspunkter, känslor och tankar.
  3. Observera dina tankar. Vad tänker du egentligen? Vilka tankar dyker upp och vilka förutfattade meningar har du? Observera och var nyfiken men döm inte dig själv.
  4. Sömn. Att man mår bra av att sova tillräckligt är vida känt. Gör det till en vana att prioritera sömmen – behöver du nio, åtta eller kanske sex timmars sömn för att fungera optimalt? Se till att sova tillräckligt och observera hur detta förändrar din produktivitet, ditt humör och ditt mindset.
  5. Gör något varje dag bara för att du vill det. Vad gör du för att andra vill det, för att det är vad normen säger? Fundera på vad du tycker om att göra och gör det, en sak varje dag. Kanske är det att dansa i regnet, att spendera till ensam eller att baka en kaka?

Vilka vanor väljer du att införa i ditt liv och varför just dem? 

Leave a Reply

You may also like