Att inte dricka – en text om alkoholnormen

Posted in GirlPower
on 2018/06/23

Jag kom hem från Emax 2018 i torsdags,  ett event som avslutades med en fantastisk gala, där ingen var påverkade av något annat än eufori från de senaste dagarna. Vi dansade non stop och inte en sekund var jag orolig över att få en hand på min rumpa eller ett grepp över mitt bröst. 120 stycken individer som kunde släppa loss och vara sig själva utan att behöva dricka alkohol.

Igår firade jag midsommar med mina vänner och jag tog beslutet att inte dricka någon alkohol. Detta beslutet skiljer sig från tidigare midsomrar, där parollen mer har varit något i stil med; drick tills du däckar. Att ta beslutet att frångå normen och samtidigt ha vetenskapen om att jag mest troligt kommer att vara den enda nyktra på stället, kändes faktiskt obekvämt. Det kändes obekvämt tills jag påminde mig själv om Emax. Tills jag påminde mig själv om vikten av att våga. Om vikten av att gå först, visa vägen, bryta normen. Om vikten av att följa det man tror på, det som är sant för en.

Jag tycker inte om alkoholnormen och känner man att man inte kan ha kul utan sprit borde man kanske fråga sig var problemet egentligen ligger. Igår dansade jag mest av alla och idag mår jag förmodligen bäst av alla. Inget stort har någonsin kommit från att följa normen och att följa normen för normens skull är jag inte intresserad av.

Jag kom till festen igår, spiknykter med två alkoholfria cider i väskan. En halvtimme gick, en timme gick. I takt med att människor blev fullare började vissa också ifrågasätta varför jag inte drack. “Tja”, sa jag. “För att jag inte vill, helt enkelt.” Jag hade kunnat dra till med en bortförklaring – jag ska jobba, jag är trött, jag är förkyld, det har varit ditten och datten, men jag valde att vara ärlig. Jag klarar av att bli ifrågasatt kring mina val – men jag vet att Ida 15 år inte hade klarat det. Hon hade tagit en grogg, och så var det med den saken.

Om jag, som är såpass trygg i mig själv, och som är stark och tydlig med vad jag vill uppnå, vad jag vill skapa, inte vågar bryta normen på en hemmafest, vem ska då våga?

4 Comments

 • Emma

  ❤️❤️❤️❤️❤️❤️

  2018/06/23 at 12:42 e m Reply
  • admin

   Fantastiska du!

   2018/06/24 at 11:55 f m Reply
 • Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula

  Jag dricker sällan, har inte behovet för det första och för det andra avskyr jag dagen efter så mycket att det inte är värt det.
  Ser ganska få fördelar med att dricka alkohol, dels så jobbar jag vilket gör att helgen är viktig för återhämtning för mig. Om jag då dricker på fredagen förlorar jag lördagen vilket betyder att jag endast får en dags återhämtning innan veckan drar igång igen.
  Sedan får jag alltid ångest, spelar ingen roll om jag inte gjort något dumt, får ångest ändå. Vill därför inte utsätta mig för saken, istället så är jag nykter, tar promenader och är med familjen det ger mig kickar :).

  2018/06/24 at 11:49 f m Reply
  • admin

   Himla rimligt resonemang! Just det här med att man har galet busy veckor och om man sen ska supa bort helg får man ju aldrig någon återhämtning. Kram! <3

   2018/06/24 at 11:56 f m Reply

  Leave a Reply

  You may also like